Sorg og krise – hjælp til håndtering
Sorg og krise er naturlige reaktioner på store livsforandringer, som tab, sygdom eller pludselige omstændigheder. Disse perioder kan føles overvældende, da de ryster vores fundament og får os til at stille spørgsmål ved vores liv og værdier. Sorg opstår ofte efter tab af en nær, mens kriser kan være forårsaget af både indre og ydre omstændigheder, der påvirker vores velbefindende.
Selvom sorg og krise kan være meget smertefulde, er de også en del af den menneskelige erfaring. I disse perioder er det vigtigt at give sig selv lov til at føle de følelser, der opstår. Sorgen kan være langvarig, og der er ikke nogen hurtig løsning. Det kan hjælpe at tale med nogen, søge professionel støtte eller finde måder at bearbejde følelserne på, som føles rigtige.
Gennem sorg og krise kan vi opleve vækst og en dybere forståelse af os selv. Vi lærer at værdsætte det, vi har, og opdager ofte nye styrker i os selv, som vi ikke vidste eksisterede. Med tiden, støtte og selvomsorg kan vi finde vejen tilbage til balance og fortsætte vores rejse med en ny indsigt og forståelse af livet.
Jeg brænder for at hjælpe personer, som er ramt af sorg eller anden krise.
Mit udgangspunkt er, at jeg i 25 år har hjulpet mennesker i sorg og krise, men mine kompetencer er mange-fordoblet efter jeg selv har mistet en nær pårørende til selvmord.
Det var umuligt for mig at finde en behandler, som kunne rumme mig og min sorg. Faktisk fik jeg det endnu værre efter disse seancer.
Allerede på dette tidlige tidspunkt i min sorgproces besluttede jeg, at jeg – når jeg atter kom på benene – ville udbyde:
- Gruppe krisehjælp i familien, læs mere om sorggrupper her
- Individuelle kriseforløb
- Parforløb til jer, som har mistet børn og skal finde ind til hinanden igen (sorg rammer vidt forskelligt og vi kan typisk ikke rumme hinanden, idet vi ikke kan rumme os selv på dette tidspunkt)
- Gruppeforløb til jer, som ønsker at være deltager i en sorggruppe, hvor I sidder med mennesker, som har mistet tilsvarende (grupperne oprettes løbende efter behov)
- Foredrag om hvad sorg gør ved os, og hvordan vi kommer igennem en sorgproces
Når du er efterladt pårørende, har du brug for:
- En faglig kompetent person, som selv har oplevet sorg og allerhelst tilsvarende sorg som den, du selv er ramt af.
- Personen skal være veluddannet, psykoterapeut, psykolog eller tilsvarende.
- Der skal være en god kemi imellem jer og sidst men ikke mindst
- Vil jeg love dig, at jeg er empatisk.
Empati var mit største behov, og det var det allersværeste at finde.
”It takes one to know one” Det gælder i høj grad, når du mister til selvmord.
Du kan ikke studere dig til en forståelse af, hvordan hele klientens liv er sprængt i atomer, at INGEN relationer fungerer, at du ikke er i stand til at koncentrere dig og derfor ikke kan arbejde. At du ikke kan overskue at købe ind og lave mad (og heller ikke at bestille måltidskasser). At du er 100 % afhængig af hjælp, som vel at mærke kommer af sig selv, for du er slet ikke i stand til at række ud efter hjælpen. Heller ikke, når dine omgivelser siger: ”Du skal bare sige til”.
Kender du en person i din omgangskreds som har mistet til selvmord, og som har svært ved at finde en behandler, som kan hjælpe dem tilbage til et tåleligt liv, tøv ikke med at henvise dem til Pia Jensen, telefon: 2834 3788, mail: pia@inspirer.dk
Læs evt. mere om sorg og krise her.